Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Alma, the film - Η ψυχή
Δείτε το εδώ http://almathefilm.com/ ή κατεβάστε το δωρεάν από το ίδιο site.

Δείτε το στο youtube:


Αντιγράφω από το site της ταινίας:

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε σήμερα για να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως, είναι να σταματήσουμε την κατανάλωση κρέατος, δέρματος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Σύμφωνα με την έκθεση «Livestock's Long Shadow» του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, η κτηνοτροφία παράγει το 18% των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG). Επομένως, η κτηνοτροφία είναι ένας από τους πρωταρχικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην περιβαλλοντική υποβάθμιση παγκοσμίως. Η κτηνοτροφία είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τη ρύπανση του αέρα και των υδάτων, την αποψίλωση των δασών, την υποβάθμιση του εδάφους, την απώλεια της βιοποικιλότητας και τις κλιματικές αλλαγές. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή βοείου κρέατος είναι ιδιαίτερα υψηλές: η κατανάλωση ενός κιλού βοδινού κρέατος ισοδυναμεί σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου περίπου με μια αεροπορική πτήση 100 χιλιομέτρων, ανά επιβάτη.
Η κινητήρια δύναμη πίσω από την καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου είναι η επέκταση των βοσκότοπων για την εκτροφή βοοειδών. Μεταξύ των ετών 2000-2007, ο Αμαζόνιος της Βραζιλίας αποψιλώθηκε με ρυθμό 20.000km2 ετησίως κατά μέσο όρο. Μια έρευνα της Greenpeace βασισμένη σε στοιχεία της βραζιλιάνικης κυβέρνησης, δείχνει ότι η βόσκηση βοοειδών ευθύνεται για το 80% της αποψίλωσης του δάσους του Αμαζονίου της Βραζιλίας ενώ η γεωργία, η εξόρυξη και οι υποδομές ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου 20%.
Με περισσότερες από 191 εκατομμύρια αγελάδες, η Βραζιλία διαθέτει το μεγαλύτερο εμπορικό κοπάδι βοοειδών στον κόσμο. Αποτελεί δε, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα βοείου κρέατος στον κόσμο από το 2003. Οι κύριοι καταναλωτές του βοείου κρέατος της Βραζιλίας είναι: το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Χιλή, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και άλλες 120 χώρες. Εκτιμάται ότι ανά έτος στη Βραζιλία σφάζονται γύρω στα 38 εκατομμύρια αγελάδες, περισσότερες από 100.000 αγελάδες την ημέρα, με ταυτόχρονη παραγωγή αντίστοιχου αριθμού δερμάτων.
Η Βραζιλία είναι σήμερα ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ακατέργαστων δερμάτων παγκοσμίως. Οι κύριοι εισαγωγείς είναι η Κίνα και η Ιταλία, αλλά επίσης και οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Χονγκ-Κονγκ, η Γερμανία, το Βιετνάμ, το Μεξικό, η Κορέα, η Ινδονησία, η Ολλανδία και η Ταϊλάνδη. Το φθηνό εργατικό δυναμικό στις αναπτυσσόμενες χώρες προσφέρει υψηλά κέρδη καθώς τα δέρματα μετατρέποται σε παπούτσια, μπότες, τσάντες, μπουφάν, καναπέδες, καθίσματα αυτοκινήτων κλπ... και στη συνέχεια πωλούνται σε υψηλές τιμές σε πλούσιες χώρες.
Μετά τα βοοειδή, η καλλιέργεια σόγιας είναι η βασική κινητήρια δύναμη της καταστροφής του Αμαζονίου. Η Βραζιλία είναι σήμερα η δεύτερη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή σόγιας (οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η πρώτη), παρέχοντας έτσι περισσότερο από το 30% της παγκόσμιας παραγώγης σόγιας. Οι κύριοι εισαγωγείς βραζιλιάνικης σόγιας είναι η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία και το Μεξικό. Αυτή η σόγια χρησιμοποιείται κυρίως ως ζωοτροφή επειδή είναι πλούσια σε πρωτεΐνες. Κοτόπουλα, γουρούνια, αγελάδες και εκτρεφόμενα ψάρια στην Ευρώπη και την Κίνα, τρέφονται με σόγια του βραζιλιάνικου Αμαζονίου.
Η διεθνής ζήτηση για σκληρό ξύλο και προϊόντα ξυλείας παίζει επίσης μεγάλο ρόλο στην καταστροφή των δασών. Σύμφωνα με το WWF, το 80% της υλοτομίας στον Αμαζόνιο παραβιάζει τους κυβερνητικούς ελέγχους. Η εκτεταμένη διαφθορά έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της παράνομης υλοτομίας με πληθώρα αναφορών για παραβιάσεις εντός της αλυσίδας παραγωγής.
Η απληστία και ο καταναλωτισμός μετατρέπουν τον Αμαζόνιο σε ένα θλιβερό και θανατηφόρο μέρος. Αφενός το δάσος αφανίζεται, αφετέρου στη θέση του υπάρχουν εκατομμύρια αγελάδες που προορίζονται για σφαγή. Όλο και μεγαλύτερες καλλιέργειες σόγιας φυτεύονται, έτσι ώστε όλο και περισσότερα ζώα σ’ όλο τον κόσμο να εκτραφούν και να σφαγιαστούν για την κατανάλωσή μας.
Τα τροπικά δάση είναι πολύ σημαντικά για τις διαδικασίες ρύθμισης του κλίματος και τη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα, γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη για την επιβίωσή μας και την επιβίωση όλης της ζωής πάνω στη γη, να αφήσουμε τα δάση ανέπαφα.
Για να μάθετε περισσότερα, κατεβάστε την έκθεση «Slaughtering the Amazon».
Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε τον οδηγό της Greenpeace «Goodwood guide».
Το φιλμ «ALMA» (ψυχή) είναι διαθέσιμο για δωρεάν κατέβασμα και χωρίς πνευματικά δικαιώματα για όλες τις δημόσιες δωρεάν προβολές. Για να παραγγείλετε ένα DVD μπορείτε να απευθυνθείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: patrick@almathefilm.com

Μετάφραση: vegansoula :-)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου